το χέρι της νίκης

σε μια από τις επισκέψεις μου στο λούβρο, ανήκα σ’ ένα γκρουπ με ξεναγό. η καλή κυρία λοιπόν, μας ενημέρωσε ότι στις ανασκαφές που ακολούθησαν την ανακάλυψη του αγάλματος της νίκης στη σαμοθράκη, βρέθηκε μέρος της παλάμης του. οι αρχαιολόγοι θεώρησαν ότι δεν είχε νόημα να εκτίθεται μόνη της στο μουσείο του νησιού μια παλάμη ενώ το υπόλοιπο άγαλμα βρισκόταν στη γαλλία. δώρισαν λοιπόν το νέο εύρημα στο λούβρο. αν πας εκεί θα τη δεις, αγέρωχη, σε περίοπτη θέση, να λάμπει πάνω στο βάθρο της. κι αν γυρίσεις στ’ αριστερά της, θα δεις σε μια προθήκη ό,τι σώθηκε από την παλάμη της.

νικη μαυρη

το μειονέκτημα αυτής της -όχι εντελώς παράλογης- σκέψης και στάσης είναι ότι η ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη της σαμοθράκης από το λούβρο, όπως κάνει με τα μάρμαρα του παρθενώνα πχ, γιατί με τη δωρεά αυτή, φάνηκε ότι αναγνωρίζει, αποδέχεται και νομιμοποιεί την κατοχή του από το γαλλικό μουσείο.

niki_2

κι αν αναρωτιέσαι πού μου ήρθε τώρα η νίκη, είναι γιατί αυτή κόλλησε στο μυαλό μου από τα ξημερώματα του προηγούμενου σαββάτου, πριν ακόμα διαβάσω το κείμενο της πρότασης που είναι σαν τη γάτα του schrodinger, πριν προσπαθήσουν να με τρομοκρατήσουν κανάλια που δεν παρακολουθώ και άνθρωποι που φοβούνται και τη σκιά τους.

γιατί ένα ναι τώρα, θα μου στερήσει την ικανότητα για όλα τα όχι που θα πρέπει να πω αργά ή γρήγορα. που θα έπρεπε να έχουν ήδη ειπωθεί. τα όχι που είναι έτοιμα από καιρό και θαρραλέα.

χερι νικης

και γιατί αν το καλοδείς, είναι και λίγο σαν να τους κάνει κωλοδάχτυλο η νίκη -και με το δίκιο της!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s